Boekrecensie: De huid

Aangezien ik al een aantal boeken over huidverzorging had gelezen, wilde ik eens een keer een boek over het orgaan zelf lezen. De huid is namelijk meer dan alleen maar een uiting van schoonheid. Hij is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en vormt de bescherming tegen allerlei gevaren uit de buitenwereld. Omdat de huid het gehele lichaam omvat, valt er ontzettend veel over te weten en te vertellen. Ik koos het boek De huid van de Duitse dermatoloog Yael Adler om meer te leren over dit omvangrijke orgaan.

IMG_0770
Titel:
De huid
Auteur: Yael Adler
Genre: non-fictie
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2017
Aantal bladzijdes: 319

★★


Met goede moed begon ik aan De huid, want ik wilde graag meer te weten komen over het grootste orgaan van de mens. De afbeelding hieronder laat een deel van de inhoudsopgave zien, wat de veelzijdigheid van het onderwerp goed weergeeft. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt wel aan bod: de verschillende huidlagen, moedervlekken, het belang van zonnebescherming, te vaak wassen, botox en hyaluronzuur, tatoeages, geslachtsziekten, de interactie tussen voeding en uiterlijk, etc. Helaas viel het boek fors tegen. Dit komt grotendeels door de manier waarop de informatie verstrekt wordt, maar ook door de generaliserende en ongefundeerde uitspraken die Adler geregeld doet.

IMG_0771

In het eerste deel van het boek staan de drie huidlagen centraal, namelijk de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Over het algemeen was dit deel erg interessant om te lezen, maar werd mijn leeservaring nogal verstoord door de metaforen die Adler continu gebruikt om de verschillende lagen uit te leggen. Zo vergelijkt ze de huidlagen met verdiepingen in een parkeergarage, zenuwuiteinden met agenten en micro-organismen met bendes. Op mij kwam dit erg kinderachtig over, en daarnaast vond ik het ook onnodig en afleidend. Lees de volgende zin maar eens:

Via dit netwerk [van lymfevaatjes en haarvaten] houdt ons immuunsysteem ons lichaam in de gaten om waar nodig opruimploegen of zelfs speciale commandotroepen in te zetten.

Het begin van De huid staat vol met dit soort kinderachtige voorbeelden die geen toegevoegde waarde hebben. Heb je werkelijk een beeld van een parkeergarage nodig om te begrijpen dat de huid uit meerdere lagen bestaat? De huid is echt niet zo’n complex onderwerp dat er allerlei metaforen bij gehaald moeten worden. En zelfs als dat wel zo was, dan is het nog maar de vraag of je je wel wilt verlagen tot zo’n kleuterniveau . Het leidde me in ieder geval enorm af van de informatie.

IMG_0772

Na het eerste deel neemt de beeldspraak gelukkig af, wat echter niet betekent dat de leeservaring veel prettiger wordt. Het is enigszins lastig om onder woorden te brengen, maar op mij kwam Adler niet bepaald over als een sympatiek persoon. Ze steekt de draak met haar patiënten en houdt er nogal ouderwetse ideeën op na. Zo ziet ze tatoeages als een “horrorfilm” voor de huid (terwijl het probleem niet zozeer ligt bij tatoeages an sich, maar bij het gebrek aan veiligheidscontroles voor tatoeage-inkt). Ook gaat ze er steeds vanuit dat het leven van vrouwen draait om de waardering van mannen: ze claimt dat het mannen niets uitmaakt of vrouwen striae of cellulitis hebben, dus geeft ze haar vrouwelijke lezers het advies om zich geen zorgen te maken over dat soort zaken. Dit is al behoorlijk tenenkrommend om te lezen, maar Adler gaat verder in haar seksistische uitspraken. Ze haalt er allerlei stereotyperingen bij; bijvoorbeeld dat mannen niet fatsoenlijk zonnebrandcrème aanbrengen en dat vrouwen zich van top tot teen ontharen. Ook heeft ze duidelijk geen kaas gegeten van de beweegredenen voor het veganisme . Zo vindt ze veganisten die tatoeages hebben een tegenstrijdig gegeven, waarbij ze volledig vergeet dat de meeste mensen veganistisch eten om morele redenen en dus niet om gezondheidsredenen. Hierbij gaat ze er overigens weer vanuit dat tatoeages ongezond zijn…

IMG_0773

Adlers ongeïnformeerde denkbeelden over gender, tatoeages en veganisme zijn al storend genoeg, maar het wordt pas echt kwalijk wanneer ze beweringen doet waarvoor geen bewijs bestaat. Als arts en wetenschapper zou zij als geen ander moeten weten dat je niet zomaar iets als feit kunt claimen. Zonder bewijs geen waarheid. Zo beweert ze dat tomatenpuree helpt tegen rimpels, dat seks goed is voor de huid en dat noten niet dikmakend zijn. Wat betreft de eerste claim kon ik alleen dit artikel vinden, waaruit blijkt dat het ging om een studie met weinig proefpersonen (“a small study”) dat waarschijnlijk niet is gerepliceerd, wat erg belangrijk voor de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek . Ook komt uit het artikel naar voren dat de invloed van tomatenpuree met betrekking tot zonneschade werd gemeten, en dus niet zozeer het effect op rimpels. Maar dat terzijde. Voor zover ik kon achterhalen bestaat er ook geen concreet bewijs voor de andere claims en achterin het boek staat geen bronnenlijst waarmee de uitspraken van Adler gecontroleerd kunnen worden. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant is het in feite niet nodig. Gezien haar povere redeneringen is het namelijk vrij duidelijk wanneer ze iets uit haar duim zuigt. Zo zegt ze dat noten niet echt calorierijk zijn, want “heb jij ooit een te dik eekhoorntje gezien?” (deze foto’s spreken voor zich). Ik maak geen grapje, dit staat echt in het boek. Helaas komen er meer soortgelijke lachwekkende/trieste argumenten voor in De huid, waaronder mijn ‘favoriet’:

En dat brengt me bij het volgende product dat bijna niemand nodig heeft: peelings. Of dacht je dat onze neanderthaler- en steentijdvoorouders peelings gebruikten? Nee, precies.

Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom dit een belachelijke redenering is. Door dit soort onzinclaims was het nogal moeilijk om de rest van het boek serieus te nemen. Dat is jammer, want er staat wel degelijk interessante informatie in De huid. Ik heb wat nieuwe dingen geleerd, maar ik heb me vooral geërgerd aan het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, sterke argumentatie en moderne visie. Voor mij was het boek van deze dermatoloog uit Duitsland dus een sterke tegenvaller.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s